• baitmaker

CAZANUL CU RACI


Autor : Radulescu Lucian -consultant Baitmaker
Pescuitul la crap e frumos si pentru faptul ca apar mereu provocari noi. Situatiile cu care ne intalnim pe balta genereaza tot felul de probleme ,si pentru rezolvarea lor , pescarii inventeaza solutii dintre cele mai diverse ca eficienta si complexitate. Una dintre aceste probleme - adaugata celor obisnuite de localizare, tactica, monturi sau nade – este cea a racilor. Racii sunt musafiri nepoftiti care isi fac aparitia la festinul pregatit de pescar , se aseaza la masa cu mult tupeu si pot devora totul chiar inainte sa-si faca aparitia invitatul de onoare, crapul.

Racii sunt intalniti in multe balti, iazuri si ape curgatoare, si acolo unde se gasesc in numar mare, constituie un obstacol major pentru pescarii de crap prin faptul ca mananca , mai bine zis devoreaza, rad, curata orice tip de nada. Pe lacurile invadate de raci, pescuitul crapului devine foarte dificil, iar principala grija a pescarului este de a pastra intacta momeala. De regula, senzorul anunta nefericitul pescar, prin cateva bipuri scurte, ca racii s-au asezat la masa si garanteaza faptul ca partida de pescuit urmeaza sa se transforme intr-un cosmar. Ce este de facut in astfel de situatii ? Exista vreo rezolvare?

Am pescuit mai multe sezoane pe o balta invadata de raci. Marginita de dealuri blande, parea un cazan cu raci! Administratorul chiar glumea cu pescarii care nu prindeau nimic, sugerandu-le ca deasupra monturii racii stau…miliarde. Cifra era exagerata, dar lasand la o parte exagerarea, pot sa confirm ca omul nu glumea , lacul era intr-adevar plin de crustacee flamande. Avea insa si crap frumos, pentru care merita sa te lupti cu racii. De altfel, se stie ca prezenta din abundenta a racilor, indica un potential ridicat de crestere pentru crap, deci e un semn bun, chiar daca nu e usor sa faci slalom printre ei. Lacuri celebre pentru crapi mari au populatii de raci masive, care fac parte din meniul crapilor si sunt unul dintre elementele-cheie care au contribuit la dezvoltarea acelor crapi....lacul era plin de crustacee flamande


Faptul ca exista o legatura intre abundenta de raci si exemplarele de crap mare a dat un impuls pescarilor sa abordeze astfel de ape, si pe masura ce pescuitul s-a dezvoltat s-au gasit si metode pentru combaterea racilor. Chiar si pescuitul traditional propunea solutii, e drept ca rudimentare, si trebuie sa recunosc ca nu le-am incercat, atat pentru ca nu se pot aplica pe toate baltile, cat si pentru ca nu fac parte din arsenalul meu de pescar. Personal, nu ma vad aruncand in apa, in apropierea monturilor, zgarciuri de vita, conserve de pateu gaurite, bucati de carne cruda sau plantand blana de oaie unsa cu seu, pentru a lua cateva exemple de metode populare recomandate. In plus, efectul asupra calitatii apei cred ca nu e tocmai bun, iar unele abordari presupun din start ca ai voie sa intri cu barca pe apa respectiva, lucru care nu este intotdeauna posibil. Toate aceste tactici, “neortodoxe” sa le spun asa, se bazeaza pe ideea de diversiune, in sensul ca racilor li se da de lucru intr-o parte, iar monturile isi fac de lucru linistite in alta parte. Nu stiu, n-am incercat. Unii se jura cad au rezultate, dar din punctual meu de vedere ele raman inacceptabile.

Am testat insa multe metode mai conforme cu pescuitul modern, in anii petrecuti pe balta de care aminteam, metode cu care am avut mai mult sau mai putin succes. Dar sa le luam pe rand!
NADEO tactica recomandata de unii pescari , pe care am incercat-o si eu, consta in alegerea unui tip de nada care sa nu fie agreat de raci. Exista chiar mixuri comerciale care sunt declarate anti raci, acestea fiind din categoria birfood-urilor dulci. Parerile sunt impartite cu privire la sansele de succes. In primul rand, cred ca trebuie sa alegi tipul de nada care sa fie pe placul crapului din balta respectiva, pentru ca obiectivul principal ramane acela de a prinde crap. Degeaba pescuiesc cu o nada care nu e pe placul racilor, daca aceasta e refuzata si de crap. Multi afirma ca boiliesurile picante ar da rezultate in acest sens. Este posibil ca lucrul acesta sa se intample pe unele lacuri, dar nu pe toate. Am pescuit cu un boilies picant ,extreme de iute, si pot spune ca am prins foarte bine cu el, insa tot nu am reusit sa scap de raci (e drept ca si desnitatea de raci era foarte mare). Am facut teste cu diversi aditivi, si din pacate, absolut niciunul, nici macar piperul macinat, uleiul esential de piper negru sau pudra de usturoi, nu a tinut racii la distanta. Au mancat tot ce le-am dat.

Daca ne referim la pescuitul cu boilies, rezolvarea problemei prin adaugarea de ingrediente speciale, care indeparteaza racii, nu e o solutie 100% sigura. Spun asta pe baza mai multor experimente facute in timp. Daca balta are foarte multi raci, boiliesurile vor fi atacate in momentul in care acestia sunt activi. Acest lucru se aplica tuturor boiliesurilor, nu numai celor pe baza de faina de peste. Prin urmare, nici birdfood-urile nu reprezinta o solutie. Racii ataca un birdfood fie si dulce. De fapt, ataca tot ce se poate manca, inclusiv porumbul si alunele tigrate. Cei care au pescuit cu paturi de seminte mici, cum ar fi canepa, au apreciat ca racii vor curata si ultima samanta, in foamea lor nepotolita.

Asa ca nu am gasit nicio momeala care sa ma puna la adapost de raci si am preferat sa pescuiesc cu boiliesurile care mi-au dat cele mai bune rezultate la crap, desi aceste boiliesuri erau pe baza de faina de peste. Porumbul si alunele tigrate au adus pesti mici pe vad , fiind la fel de ineficiente in combaterea racilor ca oricare alta nada, prin urmare am renuntat la ele....am preferat sa pescuiesc cu boiliesurile care mi-au dat cele mai bune rezultate la crap
PREZENTAREDaca racul nu poate fi evitat prin compozitia boiliesurilor, poate fi evitat prin prezentarea lor. O metoda care mi-a fost de ajutor, a fost aceea de a folosi ca momeala un boilies dur. Doar ca momeala, nu neaparat ca si nada. Nu mi se pare necesar sa nadesti cu boiliesuri la fel de dure, iar uneori, e chiar contraindicat. Daca partida de pescuit este scurta (partidele mele, in general, erau scurte, de 24 ore), atunci nadirea cu boiliesuri foarte tari va face nada mai putin atractiva, pentru ca bilele sunt inchise , si pana incep sa se inmoaie, semnalul lor nutritiv se disperseaza mai incet. Sunt si mai greu de asimilat pentru peste.

Ce inseamna boiliesuri tari? Inseamna fie boiliesuri normale deshidratate, dar in acest caz duritatea bilei depinde si de compozitia mixului, fie boiliesuri rulate cu ingrediente care au un rol de intarire, cum ar fi unele proteine lactice, derivate din ou, plasma de sange sau faina de orez. De asemenea, se poate opta pentru mixuri comerciale special concepute in acest sens (gasindu-se sub diverse nume precum Clawbuster Mix, Granite Mix sau pur si simplu Hard Hookbait Mix), fiind mixuri pentru boiliesuri de carlig, care vin in completarea mixurilor de baza. Am pescuit cu bile de carlig atat de tari, incat am reusit sa rup burghiul in ele si am prins foarte bine, in conditiile in care momeala era constituita din boiliesuri mai putin tari, rulate pe acelasi mix, insa fara ingredientul care intarea mixul. In felul acesta, racii nu au reusit sa produca decat zgarieturi minore pe suprafata boiliesului, iar momeala a ramas intacta.

Un amanunt important tine de tipul opritorului folosit. Am observant ca racii au abilitatea de a inlatura opritorul de pe firul de par, si astfel este posibil sa ne trezim fara momeala. Un opritor de tip Extenda, care sa intre putin in interioul bilei, ajutat de un alt opritor plasat deasupra boiliesului, va fixa mult mai bine momeala. Trebuie evitate monturile care folosesc elastic (inele de latex) in locul firului de par obisnuit, pentru ca racii rup usor acest elastic si te lasa fara momeala.

Tot la capitolul prezentare, sunt pescari care considera ca folosirea pop-up-urilor si ridicarea in acest fel a momelii la o distanta cat mai mare de substrat impiedica racii sa ajunga la ea. Monturile obisnuite de pop-up nu ridica suficient de sus momeala ,singura solutie viabila ar fi un “zig-rig” dar pestele nu se gaseste tot timpul intre ape .

Alta solutie interesanta sunt momelile artificiale, cum e porumbul de plastic, care rezista o perioada atacurilor racilor, sau bilele de plastic dipuite. Daca plasticele dau rezultate bune la crap pe balta respectiva, atunci metoda merita incercata, dar in principiu cred ca trebuie folosita o momeala care sa-ti maximizeze sansele de a prinde crap.lacul avea insa si crapi frumosi, pentru care merita sa te lupti cu racii.


PROTECTIEUnele firme de accesorii au venit cu solutii inovatoare pentru a putea apara momeala de atacul racilor. Astfel, si-au facut aparitia protectiile anti-raci, sub diferite forme.

Fox, are un produs numit Armamesh, care e un concept interesant: nu e propriu-zis o plasa anti-rac, dar poate fi folosita ca atare. Plasele anti-rac obisnuite de pe piata sunt livrate sub forma unui material in care se imbraca boiliesul pentru carlig. Problema este ca sunt destul de dure si greu de manevrat. Operatiunea de infasurare a boiliesului necesita ceva timp, datorita rigiditatii materialului, iar la sfarsit acesta trebuie legat cu ata dentara sau cu un fir textil subtire si rezistent. In privinta protectiei, materialul e eficient, iar semnalul nutritiv nu este estompat. Trebuie sa te asiguri insa ca nodul facut este rezistent, atfel racii poate sa-l rupa.

Plasa Armamesh de la Fox se prezinta insa ca un sistem PVA (doar ca nu este solubila)si este livrata impreuna cu un tub in care se poate introduce momeala si cu un mic dispozitiv de compresie. Se lucreaza foarte rapid si usor cu acest sistem, si in plus, se pot folosi nu numai boiliesuri, ci si alte momeli, cum ar fi peletele, semintele sau carnea de conserva. Plasa nu asigura o protectie totala, daca momeala sta mai mult de 12 ore in apa si racii sunt activi, va ceda. Totusi, o prefer datorita faptului ca e usor de utilizat, iar materialul fin nu impierdica in niciun fel ca atractantii sa se disperseze in apa.

Alt tip de material de protectie impotriva racilor este tubul termocontractabil (shrink tube) cu diametru mare. Seamana cu cel folosit la monturi. Boiliesul se introduce in tub, se taie tubul corelat cu dimensiunea boiliesului, apoi tubul se strange la abur sau chiar la bricheta. Pentru a lasa bila din interior sa aiba un contact mai bun cu apa, ca sa iti disperseze atractantii, putem face cateva gauri suplimentare in tub cu o foarfeca sau un perforator. Tubul ingreuneaza putin bila, dar protectia este foarte sigura. Odata invelita in acest tub, nu am scos nicio momeala din apa care sa fi prezentat cel mai mic semn de deteriorare. Pur si simplu racii nu au avut ce sa-I faca. Unii pescari nu au incredere in sistemul cu tub, crezand ca tubul va face momeala neatractiva pentru crap. Cine se teme de asta poate tine boiliesurile cu tot cu tub intr-un dip, ca tubul sa se imbibe de aromele dipului, dar mie nu mi se pare ca ar fi o problema si am prins bine cu el, fara ajutorul dipului. In plus, pescuiesti linistit, fara sa te gandesti daca momeala mai este la locul ei sau a disparut.

In trecut, pescarii de crap foloseau o solutie ieftina si relativ eficienta, si anume metoda ciorapului de dama. Boiliesul de carlig se inveleste intr-un ciorap si se face un nod, de preferat cat mai subtil. Protectia functioneaza cateva ore, dar nu e suficienta. Dupa un timp, racii reusesc sa-l perforeze si sa ia momeala.
protectiile anti-raci, sub diferite forme


NADIRECa si tactica de nadire, pe o balta cu multi raci, sfatul meu este sa naditi in functie de crapi, nu de raci. Am citit pe forumuri, opinii care sugerau o nadire usoara, aproape inexistenta, in ideea ca oricum vei hrani racii. Altii cred ca o nadire abundenta aduce racii in zona, iar pe urmele lor vin si crapii mari. Personal, am nadit tot timpul functie de reactia crapului fata de nada, functie de anotimp si de numarul crapilor din balta. Cred fara dubii ca racii se retrag din fata unui crap flamand. Am observant ca, in momentele in care crapul este foarte activ, poti pescui linistit fara niciun fel de protectie pe momeala, pentru ca racii pleaca din zona de interes a crapului, daca acesta patruleaza in cautarea hranei. Desigur, acestea sunt situatii ideale, cu care nu te intalnesti tot timpul. Nu spun sa nu tineti cont de existenta racilor intr-o balta, atunci cand naditi, dar incercati sa corelati cantitatea de nada cu frecventa trasaturilor deoarece este evident ca, daca pestele este mofturos, nu e bine sa facem risipa de nada.

As concluziona, spunand ca pescuitul pe balti invadate de raci, poate fi stresant, insa de multe ori pescarii se multumesc sa dea vina pe raci pentru insuccesul lor, uitand sa se concentreze pe aspectele importante, cum ar fi localizarea, tactica de nadire sau monturile folosite. Racii pot fi tinuti la distanta. Un boilies protejat cu shrink tube sau unul foarte dur, deshidratat, va va oferi siguranta si va va ajuta sa uitati de prezenta racilor. Si veti vedea ca se poate prinde crap frumos din cazanul cu raci.
866 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Teoria H.N.V.