• baitmaker

NEED FOR SQUID

Actualizată în: Iun. 3

Autor : Radulescu Lucian -consultant Baitmaker



Trebuie sa precizez de la bun inceput ca acest articol nu vrea sa aduca vreun prejudiciu ingredientului minune “squid “, de fapt nici macar nu este despre “squid” ci mai degraba despre prejudecati si generalizari. Ma refer la “squid “ ca aroma si ideea articolului se poate extrapola la orice alta aroma : “belachan” , “krill”, “capsuna”..etc.

In fond si la urma urmei ce este squid-ul asta în lumea nadelor moderne si cu ce se mananca? La întrebarea aceasta multi pescari n-ar sti sa dea un raspuns precis dar aceasta nu este de condamnat . Daca merge la squid cu “stropeala “ de ce si-ar mai bate capul cu amanunte lipsite de importanta. Intrebarea care se pune este daca chiar se prinde crap doar pentru ca nada este aditivata cu aroma "squid" sau mai conteaza si alti factori? Pentru inceput poate ar fi mai bine sa lamurim ce este si ce nu este “squid-ul”. Pai in primul rand este in cuvant englezesc care desemneaza calamarul, adica un animal rapitor din specia molustelor cefalopode ,care traieste in adancurile marilor si se hraneste de obicei cu pesti . Dar ce legatura are acest animal cu boiliesurile prinzatoare denumite squid, squid cu capsuna, squid cu pruna ..etc. In majoritatea cazurilor nu exista nici o legatura.

Denumirea squid atribuita boiliesurilor are legatura in primul rand cu aroma de squid sau squid-octopus (teoretic o combinatie de calamar si caracatita) si mai putin cu ingredientele continute de acestea. Cu toate ca majoritatea stiu ce este aceea o aroma am sa reamitesc ca aroma in boilies este un ingredient lichid (cateodata poate fi si sub forma de praf) care are rol de atractie, crapul receptand semnalul produs de aceasta in principal (fara a exclude si alti stimuli) sub forma modificarii ph-ului din jurul momelii. Asadar adaugam aroma de squid in boilies pentru atractie …si atunci cumva are legatura calamarul cu boiliesul pentru ca miroase a "squid"… sau nu? Daca vorbim doar la nivel aromatic raspunsul este negativ pentru ca celebra aroma “squid-octopus” este o aroma sintetica care nu miroase nici a calamar si nici a caracatita , nici macar nu aduce catusi de putin cu mirosul acestor vietati marine . Aroma squid-octopus a primit cel mai probabil aceasta denumire din motive pur comerciale . Mai degraba miroase a condimente din punctul meu de vedere dar asta e alta discutie .


Am stabilit ca aroma squid nu are legatura cu animalul al carui nume il poarta dar asta nu inseamna ca nu este o aroma foarte buna . In masura in care aromele ajuta un boilies sa prinda crap pot spune ca aceasta aroma este prinzatoare….cu unele obiectii. Aromele sunt produse de diferiti producatori si chiar daca se numesc la fel , “squid” in cazul nostru , pentru crap ele nu sunt nici pe departe la fel . Crapului nu-i miroase a squid cu capsuna sub apa , el percepe altceva . Cum aromele difera prin calitate , concentratie si solvent , aceeasi aroma de la producatori diferiti are impact diferit asupra pestelui , se va dispersa diferit si durata efectului o sa fie diferita . Asta ar fi un prim argument impotriva ideii ca pe o balta merge bine “ squid-ul” , sau ca “squid-ul” prinde mai repede.Nu are cum sa mearga orice squid din motivul de mai sus . Care “squid” ? de la ce firma producatoare ? pe ce fel de solvent ?..astea sunt intrebarile la care trebuie gasit raspuns …si nu in ultimul rand poate cea mai importanta : pe ce fel de mix de boilies ?


Solar Tackle a impus practic pe piata celebra aroma Squid-Octopus (o varianta scumpa dar calitativa)

Un argument mai solid impotriva catalogarii boiliesurilor pe baza de aroma este acela ca boiliesul este de fapt ce se ascunde sub aroma si anume ingredientele sale principale despre care nu toti producatorii dau referinte . Crapul nu mananca aroma, el mananca totalitatea ingredientelor aflate in boilies , ingrediente care pot face diferenta de cele mai multe ori . In apa primele lucruri care se disperseaza din boilies sunt lichidele nutritive si aromele si odata dispersate nu mai raman decat ingredientele solide care pot sa sustina in continuare atractia si nutritia sau nu in functie de calitatea acestora . Acestea fiind spuse , observam ca, chiar daca doua tipuri de boilies ar avea aceeasi aroma de squid de la acelasi producator ele tot ar fi diferite prin prisma mixului de baza si tot nu am putea sa generalizam spunand ca sunt amandoua “de squid “ .


Boiliesuri rulate pe acelasi mix dar cu colorant si aroma diferita

Poate exista totusi o legatura intre calamari si boilies si anume “faina de squid “ sau extractul de squid “ asta in cazul in care sunt folosite in proportii adecvate in mix . Acestea sunt obtinute chiar din calamari procesati si au propietati nutritive dar si de atractie de lunga durata , crapul obtine ceva de pe urma asimilarii lor , insa au si un cost pe masura fapt pentru care se prefara in general doar aroma de “squid “ in boilies . Genul asta de truc de marketing este practicat chiar si de firme cu traditie in domeniu , si presupune asocierea unui boilies, prin denumire, cu diferite arome : crab , squid , capsuni , artar , fara ca acesta sa contina efectiv ingredientul cu care este asociat. Spre exemplu boiliesul se denumeste "crab" dar nu contine faina de crab ci doar o aroma sintetica ce imita mirosul crabului . .Acest tip de informatie nu ne lamureste asupra ingredientelor din care este alcatuit mixul de baza , din contra ne face sa trecem cu vederea lucrurile importante legate de compozitia acestuia. Asta nu inseamna ca aromele nu au rolul lor in atractie , problema se regaseste la pescari care confunda boiliesurile cu aromele , o confuzie grava din punctul meu de vedere . Se scapa astfel din vedere ingredientele din care este alcatuit boiliesul…,se trece cu vederea ca boiliesul respectiv este un fishmeal , un birdfood , un nut-mix , daca contine anumite ingrediente de atractie si/sau nutritie….amanunte ce pot fi esentiale in alegerea unei nade de incredere . Concluzia este ca nu pescuim la “squid” sau la “crab” sau la “belachan” daca boiliesul respectiv nu contine faina de squid , pudra de belachan sau extract de crab si are in componenta doar arome sintetice care teoretic imita mirosurile acestor vietati . Practic pescuim la un boilies de o buna sau proasta calitate … nu vom sti niciodata pana nu vom privi mai departe de aroma.

0 afișare

© Copyright Baitmaker 2019. All Rights Reserved.